Lichaamsgerichte begeleiding: Massagetherapie
Raak je even je belastbaarheid kwijt, dat geeft niks, dat hebben we allemaal. Een blijvende disbalans zorgt voor een lagere vlakkere lijn, waarbij je je wel zorgen moet gaan maken. Op dat moment zijn alle prikkels te veel, en ben je in voortdurende stress. Wat gebeurt er? Je belastbaarheid is te laag. Stel jezelf de vraag: wat zijn mijn signalen en wat vertellen die mij?
Gevoelens kunnen prettig, maar soms ook onprettig zijn. Meestal nemen we geen tijd om bij het geheel van onze gedachten en gevoelens stil te staan. Door deze vaak (on)bewuste houding houd je juist ongewild iets in stand wat je eigenlijk niet wil. Op lichamelijk niveau vraagt dit veel energie en beheersing door bijvoorbeeld verhoogde spanning in spieren of verandering van de ademhaling. Deze processen brengen het lichaam uiteindelijk uit zijn natuurlijke balans waardoor er klachten kunnen ontstaan.
Waar helpt massagetherapie bij:
- Meer ontspanning in lichaam (en denkwijze).
- Meer inzicht willen in eigen doen en laten.
- Lichamelijke spanningen of pijn.
- Stress, mentale druk willen leren loslaten.
- Behoefte om (negatieve patronen) te doorbreken.
- Wat mildheid en zachtheid ontwikkelen naar jezelf.
Lichaamstherapie technieken:
- Bindweefselmassage
- Voetreflexologie
- Energetische massage
- Klassieke massage
- Hoofdmassage
- Ademhalingstechnieken
Massagetherapie werkt goed als je, om welke reden dan ook, het contact met jezelf bent kwijtgeraakt. Vaak ben je dan niet goed in staat om je eigen lichaam te voelen en leef je veel in je hoofd. Dat kan betekenen dat je veel piekert, ronddraait in malende gedachten, veel rationaliseert en dat je weinig contact meer hebt met wat je voelt.
Als je te veel stress of spanning ervaart, al een tijdje moe bent, niet lekker in je vel zit of het gevoel hebt dat je vastloopt, kan dat ook aanleiding zijn voor massagetherapie. Stress kan lichamelijke klachten veroorzaken, zoals hoofd, nek, schouderpijn. Het lichaam slaat namelijk ervaringen op: onverwerkte problemen, verdrongen emoties of langdurige spanning kunnen we vastzetten, bijvoorbeeld in de vorm van gespannen spieren.
Ik begeleid mensen om meer in contact te komen met zichzelf en het transformeren van de obstakels die dat in de weg staan.
Voel je welkom in mijn massagepraktijk in Naarden.
Waarom lichaamsgerichte therapie?
Veelal gaat het over bewustwording en je signalen herkennen. We kennen allemaal dat als je al een beetje moe bent, alles harder binnen lijkt te komen. Files worden vervelender, mensen lijken meer in de weg te lopen, alles gaat langzaam, etc. Dit heeft te maken met onze belastbaarheid die zakt. Door de dagen, de weken en jaren heen is dat een golfbeweging. Je belastbaarheid is niet statisch. Op het moment dat je belastbaarheid zakt, geeft je lichaam signalen. Het is belangrijk om die waar te nemen, zodat je alert kunt zijn op je belastbaarheid en ervoor kunt zorgen dat die niet te veel zakt. Weet je bijvoorbeeld dat je pijn in je nek krijgt, als het eigenlijk al genoeg is? Dan kun je bij het signaleren van die pijn, even een pauze nemen of iets anders doen om jezelf ruimte en ontspanning te geven. Je signalen herkennen en er bewust van worden, is belangrijk om je belastbaarheid groter te kunnen maken.
Raak je even je belastbaarheid kwijt, dat geeft niks, dat hebben we allemaal. Een blijvende disbalans zorgt voor een lagere vlakkere lijn, waarbij je je wel zorgen moet gaan maken. Op dat moment zijn alle prikkels te veel, en ben je in voortdurende stress. Wat gebeurt er? Je belastbaarheid is te laag. Stel jezelf de vraag: wat zijn mijn signalen en wat vertellen die mij? Gewaarwording is wat anders dan bewustwording, houd dat in je hoofd. Praktisch kun je oefeningen doen om jezelf af te schermen, te aarden en te ontspannen.
Volgende stap (na bewustwording en het herkennen van signalen) is het erkennen. Stel jezelf de vraag (in een situatie): ben je trouw aan jezelf? En aan je eigen signalen? Als dat niet het geval is, wat moet je dan aanpassen? Wat nam ik voor waar aan maar klopt eigenlijk niet? Wat DOE je dan, in je lijf?